Huidtherapie

Huidtherapie omvat een verzameling van diverse behandelingen. Als huidtherapeut behandelen we cliënten met huidproblemen. Acne, littekens, overbeharing en oedeem (vocht) zijn maar enkele voorbeelden van problemen waarmee een huidtherapeut u kan helpen.

Vergoedingen

Voor veel huidtherapeutische behandelingen kunt u in aanmerking komen voor een gedeeltelijke of zelfs volledige tegemoetkoming in de kosten. De vergoeding hangt af van het type behandeling die u voor ogen hebt. Voor meer informatie omtrent uw polisvoorwaarden en dekking kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Huidtherapeutische behandelingen:

Acne is een aandoening van de talgklieren die vaak voorkomt. Het komt vooral tot uiting op de delen van het lichaam waar zich veel talgklieren bevinden, zoals in het gelaat, op de schouders, de borst en het bovenste deel van de rug. Op de aangedane huid ziet men vooral blackheads (open comedo/zwarte mee-eters), whiteheads (gesloten comedo/witte bolletjes onder de huid), pustels (pukkels met gele kopjes) en roodheid van de huid.

Er zijn verschillende oorzaken, zoals een verhoogde talgproductie, verstopping van de talgklier en bacteriegroei in de talgklier die ervoor zorgen dat acne ontstaat. Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar acne. Hieruit komt naar voren dat bepaalde voeding (suikers) en stressvolle momenten (aanmaak stresshormonen) acne kunnen verergeren.

Behandeling

Het accent van de acnebehandeling ligt meestal op het "schoon" maken van de huid. Blackheads, whiteheads en pustels worden uitgedrukt. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van een peeling en/of softlaser om de verhoogde afschilfering van de huid en het ontstaan van nieuwe verstoppingen en ontstekingen te verminderen.

Meer info Acne

 

Littekens

Hyper_PhotonNa een ongeval waarbij snij- en/of brandwonden zijn opgelopen, of in geval van een operatie kunnen er storende littekens achterblijven. Een litteken bestaat uit geschrompeld bindweefsel op een plaats waar dit een wond heeft moeten overbruggen. Vaak is dit erg ontsierend maar erger nog kan het zorgen voor bewegings-beperkingen. Als het bindweefsel te veel schrompelt kan er een verkorting in de huid ontstaan, er ontstaat dan veel rek op het litteken, wat pijn en belemmeringen kan geven bij bewegen. Door te veel rek op een litteken kan er ook hypertrofie ontstaan; littekens worden dan rood en verdikt.


Behandeling

Er zijn diverse mogelijkheden voor het behandelen van littekens:

  1. Bindweefselmassage (kan i.c.m. softlasertherapie)
  2. Softlaser therapie kan een verkleefd litteken van de onderhuid losgemaakt worden. Het litteken wordt soepeler doordat de doorbloeding in de directe omgeving van het litteken gestimuleerd wordt. Pijn, zwellingen en bewegings- beperkingen kunnen hierdoor verminderen. De littekens worden minder rood, gladder, soepeler en dus mooier.

Ideeal voor 'verse' littekens. Het beste resultaat wordt bereikt indien zo snel mogelijk na het ‘incident’ met litteken-behandeling wordt begonnen. Er mag al op dezelfde dag (of daags erna) met litteken-behandeling gestart worden.

Meer info softlaser